Fimeco
't Bijsterveld 17
5701 GW Helmond

T 0492 578 242
M 06 5426 8479 info@fimeco.nl

Nieuws winterbanden


Duitsland scherpt regels winterbanden per 1-1-2018 aan. In Nederland gelden geen regels voor winterbanden. Dit in tegenstelling tot Duitsland. Daar is het verplicht om, zodra er ijzel, sneeuw of gladde wegen zijn, met winterbanden te rijden. Per 1-1-2018 scherpt Duitsland de regels aan.

Aangescherpte regels: Sneeuwvloksymbool
Duitsland scherpt per 1 januari 2018 de wetgeving voor het gebruik van winterbanden aan.  De belangrijkste verandering is dat winterbanden voortaan voorzien moeten zijn van een Alpine of het Sneeuwvloksymbool. Ook komt er een verplichting voor de aanwezigheid van winterbanden op de voorste stuuras(sen) bij vrachtwagens en bussen. De boetes voor het rijden zonder de voorgeschreven banden gaan ook omhoog. De regelgeving geldt voor iedere weggebruiker in Duitsland. Dus ook voor toeristen en zakelijk verkeer, zoals vracht-, bestel- en leaseauto’s. Aanhangers en caravans vallen buiten deze regeling. Voor voertuigen onder de 3,5 ton zijn op alle assen winterbanden verplicht.

De winterbanden worden verplicht gesteld als de weersomstandigheden daarom vragen. Zomerbanden remmen beter op een droog wegdek ook bij temperaturen onder nul. Winterbanden remmen beter boven op sneeuw ijs, ijzel, samengepakt sneeuw en smeltende sneeuw. Winterbanden met alleen een M+S-codering voldoen dan niet meer.

Overgangsregeling banden met M+S-codering
Er is een overgangsregeling van toepassing tot 30 september 2024. Als je kunt aantonen dat de banden met M+S-codering gekocht zijn voor 1 januari 2018 dan hoef je deze niet meteen te vervangen. Dit valt te controleren op de DOT-code die op zijwand van de band staat. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum. Zo betekent 3215: de 32e week van 2015. Alle winterbanden die gekocht worden na 1 januari 2018 moeten dus een Alpine of Sneeuwvloksymbool hebben.