Fimeco
't Bijsterveld 17
5701 GW Helmond

T 0492 578 242
M 06 5426 8479 info@fimeco.nl

Acceptgiro


De acceptgiro wordt nog niet afgeschaft. De plannen om vanaf 1 januari 2019 te stoppen met het verwerken van acceptgiro’s, zijn in overleg met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) voor onbepaalde tijd uitgesteld. Reden: de acceptgiro wordt nog relatief vaak gebruikt.

Een acceptgiro is weliswaar wat verouderd, maar nog steeds een breed geaccepteerd betaalproduct. Uit onderzoek blijkt dat er nog relatief veel gebruik wordt gemaakt van de papieren acceptgiro. Reden voor Currence, de eigenaar van de nationale betaalproducten iDEAL, Acceptgiro en Incasso/Machtigen, om de acceptgiro nog niet af te schaffen.

IBAN-acceptgirobetaling
In 2014 is de Nederlandse acceptgiro vervangen door de IBAN-acceptgiro. Bedrijven en ook goede doelen sturen nog vaak een papieren IBAN-acceptgiro naar de consument. De consument kan deze acceptgiro vervolgens op twee manieren uitvoeren: elektronisch (via mobiel- of internet bankieren) of door de papieren acceptgiro te ondertekenen en op te sturen naar de bank.
Een ruime meerderheid van de mensen kiest voor de elektronische weg. Desondanks zijn er in 2016 nog 19 miljoen papieren IBAN-acceptgiro’s ondertekend en door consumenten verstuurd naar de bank. Dat is ongeveer 10% van alle acceptgiro’s.

Voor- en nadelen acceptgiro
Bedrijven en goede doelen zien nog steeds voordelen in het gebruik van een acceptgiro, al staan vooral ondernemers ook open voor een afbouw van de acceptgiro.
Een belangrijk voordeel voor de uitgever van acceptgiro’s is dat het betalingskenmerk uit de coderegel als standaardinformatie wordt gemeld en gekoppeld aan de administratie. Zo wordt de acceptgirobetaling geautomatiseerd verwerkt. Daarnaast zijn acceptgiro’s eenvoudig aan te maken en kunnen ze ook worden gecombineerd met een notadeel. Ook wordt de acceptgiro nog steeds gezien als betaalgemak en service richting de klant.
Nadelen zijn er ook. Denk daarbij aan:
Hogere verwerkingskosten (o.a. papier- en portokosten) dan bij incasso of iDEAL.

  • Afhankelijk van snelheid postverzending.
  • Klant bepaalt het betaalmoment.
  • Kans op fouten als de klant de coderegel fout overneemt bij internetbankieren.


Afschaffing
Ondanks dat de acceptgiro voorlopig nog niet van het toneel verdwijnt, lijkt uiteindelijke afschaffing onvermijdelijk. Wanneer de acceptgiro definitief wordt afgeschaft, is nog onbekend. 
Betaalvereniging Nederland en de banken blijven gebruikers stimuleren om te kiezen voor betere en efficiëntere alternatieven voor de acceptgiro zoals (digitaal) Incassomachtigen of iDEAL.